I projektarbetets tredje månad tvingades designteamet bemöta motgångar då koncepten utvecklades mer varsamt, detta med anledning att idégenereringen stannat upp, och inspiration saknades för ett fortsatt arbete. Något som gjorde att projektet lades åt sidan några dagar för att inte påskynda en vidareutveckling av designkoncepten som vi i slutänden inte kunnat stå bakom. Jag, personligen, valde även att hitta inspiration i form av forskningsartiklar för att byta tankesätt och upptäckte artikeln "Supporting Creative Responses in Design Education – The Development and Application of the Graphic Design Composition Method" (Lu m.fl., 2016) som innefattar hur nybörjare inom design kan bryta sitt tankemönster. Och efter att ha granskat arbetet i efterhand kan teamet intyga att detta gynnat projektets utveckling och genererat i goda idéer. Med en villkorsändring, innefattande att inkludera en teknologi i form av NFC, Bluetooth eller positionering, utformades en vidareutveckling av de tre tidigare designkoncept, något som resluterade i två, mer utvecklade koncept.
Designkoncept ett är en vidareutveckling av det tidigare konceptet Vape Monitor, något som nu innefattas av ett NFC-chip som genom kontakt mellan mobiltelefon och e-cigg överför relevant information för att enkelt kunna sammankoppla tjänst med produkt, och detta för att undgå en manuell införing av information. Sett till beslutsgrunden för detta koncept hittas den i designteamets gemensamma intresse för konceptet i stort, samt en ansedd potential i ett fortsatt arbete, att gå från idé till verklig produkt.
Designkoncept två innefattas av ett nyhetsflöde där den senaste forskningen inom området uppdateras, då riktat mot konnässörer i största mån. En prenumerationstjänst finns tillgänglig för att utesluta oseriösa intressenter, och kommer erfordras vid en fortsatt användning av tjänsten. Sett till beslutsgrunden för detta koncept var det att förenkla för användare då publiceringar likt artiklar och dylikt uppdateras på enskilda hemsidor och krävs ett vidare letande för att påträffa, och detta innefattar istället en samlingsplats.
Lu, H., Chen, J. & Lee, C. 2016, "Supporting Creative Responses in Design Education – The Development and Application of the Graphic Design Composition Method", International Journal of Art & Design Education, vol. 35, no. 1, pp. 154-176.